Alt startet i 1921 med det første Schwenk-koplingsuret

for trappehus som firmaets grunnlegger Paul Schwenk utviklet for at lyset i trappehus ikke skulle stå på hele tiden: Det første Theben-produktet for energisparing var født, og førte i 1930 til utviklingen av den suksessrike trappeautomaten ELPA.

Siden har det gått mange rykter om dette navnet: Er det initialene til de to barna Ellen og Paul? Eller er det en forkortelse for «Elektrisk Pendel-Automat»? Som alltid: ELPA er blitt synonym for høykvalitets Trappelys-tidsbryter, og spiller fortsatt en viktig rolle også i dag.

«Bruk tiden, den går så altfor fort!»

Disse linjene fra «Faust» leste Paul Schwenk i 1928 i inngangshallen til det nye firmabygget i Reinsburgstraße 103 i Stuttgart. Her produserte 30 medarbeidere i fem etasjer trappehus-ur og tidsbrytere. Ideen med energibesparende trappehus-belysning hadde Paul Schwenk allerede i mesterstykket sitt i 1917. Her utviklet han en «3-minutts-vippebryter for trappehus-belysning». 1930: Den første trappeautomaten ELPA med pendel og kvikksølvrørkontakt blir serieprodusert. Starten på en utrolig suksesshistorie: Med over 30 millioner solgte apparater blir ELPA synonym for Trappelys-tidsbryter.

Flytter til Haigerloch

Paul Schwenk var overbevist demokrat og var kritisk til Det tredje rike. For å slippe unna Gestapo i Stuttgart oppholdt han seg i et eget hus på landet. Det var i Haigerloch. Det tidligere vertshuset Rose ble etter en omfattende ombygging til det nye firmabygget. Etter at Paul Schwenk døde i 1944 og etter valutareformen høsten 1948 begynte sønnen hans, Paul Eberhard Schwenk, med gjenoppbyggingen av firmaet. Familieselskapet kommer raskt i gang igjen. Bestillinger kommer, og i tillegg til den trofaste staben, kommer nye ansikter til, som den senere direktør Werner Herl.

I huset Rose ble det etter hvert trangt, og man begynte med nybygget i Hohenbergstraße. Først flyttet deleproduksjonen (stansing, boring og dreiing), senere fulgte flere produksjonsområder etter utvidelse av det nye bygget. I 1970 er endelig alle Thebens medarbeidere igjen samlet under det store, moderne taket i Hohenbergstraße.

Historie 1961 Theben plant natt 1
Historie 1964 Produksjon
Historie 1971 Produksjon
Historie 1984 Produksjon 4
Historie 1984 Produksjon 5

Innovasjon fra lidenskap

En vellykket familiebedrift forener det beste fra tradisjon og innovasjon. I gründerfamiliene Herl og Schwenk har det i snart 100 år vært tradisjon å utvikle innovative produkter innen energieffektivitet og komfort. En oversikt over eksisterende innovasjoner og patenter:

Stikkontakt-koblingsur theben-timer 26

I 1977 søkte Theben om patent på den "dreibare indekseringsskiven": Også i dag gir den mulighet til å koble om umiddelbart mellom dags- eller ukesprogram i analoge koblingsur og klokketermostater som RAMSES 782. Samme år ble også søkt om patent for "Stikkontakt-timeren", som til nå er solgt i over 30 millioner eksemplarer.

 

Digitalt koblingsur TERMINA 1000

TERMINA 1000 var i 1983 det første digitale koblingsuret fra Theben: 2,2 kg høyteknologi skjuler seg bak den 257 x 128 mm store, hvite, kapslingen. Men snart blir den vesentlig mindre: Den kun 35 mm brede TR 611 har seks betjeningsknapper og meget høy betjeningskomfort.

Romtermostat RAMSES 797

Siden 1995 har Theben vært medlem i KNX Association, og arbeider sammen med andre ledende produsenter med å gjøre KNX til en verdensomspennende standard. I 1984 kom den digitale klokketermostaten RAMSES 797 på markedet. Med den den gang innovative telefon-fjernstyringen gjorde den det mulig å slå på varmen via en telefonledning, spare energi og likevel komme hjem til en behagelig og varm bolig.

Bokomfort-styring LUXOR

Med LUXOR utviklet vi i 2005 den første bokomfort-styringen noensinne. LUXOR ble "programmert" med skrutrekker på aktuatoren. En av de største fordelene var og er den enkle installasjonen. Dette ble det også lagt vekt på ved utviklingen av den smarte etterfølgeren, LUXORliving, i 2017.

Theben Haigerloch, produksjon Madertal

Fra Haigerloch til verden

Det som begynte som et familieselskap i Stuttgart med Paul Schwenk og hans kone Lydia i 1921, utviklet seg til en verdensomspennende suksessrik bedrift innen tids- og lysstyring, klimaregulering og KNX-bygningssystemteknikk.

 

 • 1971: Det første utenlandske salgsselskapet i Frankrike "Theben S.a.r.l." ble grunnlagt.
 • 1973: Da datterselskapet PEZET GmbH for verktøy- og plastteknologi ble grunnlagt, ble produksjonen ved hovedkvarteret i Haigerloch utvidet ytterligere.
 • 1992: Det italienske salgsdatterselskap i Milano "Theben S.r.l." ble grunnlagt.
 • 1996: Med overtakelsen og grunnleggelsen av datterselskapet Timeguard Ltd. i London investerte Theben i en salgsavdeling i Storbritannia.
 • 2001: Også innen OEM-løsninger utvidet man, og bygde opp salgsavdelingen "tts - theben technische systeme".
 • 2007: Med overtakelsen av High Technology Systems AG, Sveits (HTS), oppfinnerne av nærværsdetektoren – blir Theben (Schweiz) AG til Theben HTS AG.
 • 2008: Theben engasjerer seg innen smarte målere, og er dermed i dag det første og eneste selskapet som kan tilby en gateway som er godkjent iht. PTB-A 50.7.
 • 2010: Engasjementet i det asiatiske markedet utvides betydelig og det åpnes en avdeling i Singapore.
 • 2013: Med grunnleggelsen av avdelingen i Nederland i 2013 utvides tilstedeværelsen i dette markedet betydelig.
 • 2017: Fire på rad! Theben oppretter avdelinger og datterselskaper i Sverige, Finland, Norge og Australia.
 • 2019: En ny filial for produktområdet tilstedeværelse og bevegelsesdetektorer etableres i Østerrike.
 • 2020: Joint venture GIC Theben Automation Private Ltd. med fokus på "bygningsautomatisering" er grunnlagt i India.